Persoonlijke ontwikkeling

 

Vakantietijd, een mooie tijd om meer kennis te vergaren, door te lezen, real-life te observeren, maar ook door tv te kijken.

Persoonlijke ontwikkeling

‘Helemaal het einde’ geeft een mooi inzicht in familierelaties en persoonlijke ontwikkeling wanneer je Nederland verlaat om een bestaan in Chili op te bouwen. ‘Married at first sight’ ook zo boeiend. Je krijgt maar 1 kans voor een eerste indruk – wat als deze dan tegenvalt? Voor Nederland kan ik nog geen statistieken terugvinden, maar na 4 seizoenen in Amerika gedraaid te hebben blijken van de 12 stellen nog 2 stellen getrouwd te zijn. Het voorstukje van ‘Een dubbeltje op z’n kant’ maakt me ook al zo nieuwsgierig. Het impliceert dat de hoofdpersoon vertelt dat er een creditcard aangeschaft is om het onderhoud van de kinderen te bekostigen. Dat is nog niet alles, het wordt direct opgevolgd met zijn irritatie over die constante telefoontjes die je ontvangt dat je het saldo moet aanzuiveren. Misschien is het een goede tv-compilatie, maar het lijkt erop dat deze meneer de creditcard ziet als de schatkist van Dagobert Duck. Ze doen het goed bij de tv: nieuwsgierigheid opwekken.

Gedrag en Leiderschap

Ook National Geographic passeert regelmatig, de revue. The incredible Dr. Pol, je weet maar nooit wanneer ik nog eens moet assisteren bij een koe kalven of Dog Whisperer, waarin eigenlijk niet de honden maar de mens een hoofdrol speelt. Een hond merkt het gelijk als jij geen leiderschap op je neemt. Een fantastisch programma waarin coaches veel kunnen leren over het gedrag van mensen. I love it!

Balans

Tijdens de verkiezingen in november in USA bracht ik platteland kolonies in een discussie veelvuldig op, om aan te geven waar onder andere een deel van de conservatieve stemmers vandaan komt. Een interessante serie in dit kader is: ‘American Colony: Meet the Hutterites’. Een inkijk hoe een geloofsgemeenschap met hun conservatieve normen en waarden een balans proberen te vinden met de dagelijkse realiteit. Machinerie om het land te bewerken, auto’s, qat ‘s, etc. zijn aanwezig. Het enige (aan)recht van de vrouw ook nog steeds.

Bij hun 17e verjaardag worden meisjes geacht meer kolonie taken op zich te nemen, o.a. 1 week lang keukendienst (ontbijt, lunch, diner voor +/- 60 personen). Ze mogen wel naar school, maar taken gaan voor! Een meisje besloot om maar te stoppen met school. De reactie van haar moeder: ‘Je hebt mijn dag echt zo mooi gemaakt met dit besluit, ik ben trots op je!’

Ik ben nog steeds in shock! Er zijn nog conservatievere stromingen als dat ik kan bevatten in 2017! Ik wens de meisjes wie ook zo’n beslissing hebben moeten nemen dat ze nog eens de gelegenheid krijgen om verder te leren. Al is het maar via discutabele tv-programma’s, maar dat zal er bij de Hutteriten voorlopig nog niet in zitten.

 

Laat een reactie achter